Τι προκαλεί τον αποχρωματισμό στα δόντια;

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα δόντια σας δεν φαίνονται τόσο λευκά όσο παλιά; Αν ναι, πιθανότατα αναρωτιέστε τι προκάλεσε τον αποχρωματισμό. Οι πιο συχνές αιτίες αποχρωματισμού στα δόντια είναι η γήρανση, οι κακές συνήθειες υγιεινής των δοντιών και η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων ή ποτών. Καθώς μεγαλώνετε, το σμάλτο σας αρχίζει φυσικά να λεπταίνει και να αποχρωματίζεται. Το ακατάλληλο βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποχρωματισμό των δοντιών με την πάροδο του χρόνου. Τα σκουρόχρωμα ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια. Εκτός από αυτούς τους παράγοντες του τρόπου ζωής, ο αποχρωματισμός των δοντιών μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενες ασθένειες ή διαταραχές.

Τύποι αποχρωματισμού στα δόντια

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι αποχρωματισμού στην εσωτερική και εξωτερική χρώση των δοντιών.

Εγγενής Χρώση

Ο ενδογενής αποχρωματισμός εμφανίζεται όταν ο αποχρωματισμός είναι μέσα στο δόντι και όχι στην επιφάνεια. Αυτός ο αποχρωματισμός μπορεί να προκληθεί από φάρμακα όπως η τετρακυκλίνη ή υπερβολικές ποσότητες φθορίου κατά την παιδική ηλικία (γνωστή και ως φθόριο).

Εξωτερική χρώση

Η εξωτερική χρώση εμφανίζεται όταν το εξωτερικό του δοντιού σας λερώνεται από ορισμένα τρόφιμα, ποτά, το κάπνισμα και κακές πρακτικές στοματικής υγιεινής. Ο αποχρωματισμός θα φαίνεται πιο κίτρινος ή καφέ.

Ασθένειες που προκαλούν αποχρωματισμό των δοντιών

Εκτός από τον αποχρωματισμό που προκαλείται από επιλογές τρόπου ζωής και φάρμακα, ο αποχρωματισμός μπορεί επίσης να είναι σημάδι οδοντικής νόσου. Η τερηδόνα, η ασθένεια των ούλων και άλλες παθήσεις μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια σας. Εάν παρατηρήσετε αποχρωματισμό στα δόντια σας, είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε την Ανώτατη Οδοντιατρική για μια σωστή διάγνωση και σχέδιο θεραπείας. Πέρα από τον αποχρωματισμό που προκαλείται από φαγητό και ποτό, τα αποχρωματισμένα δόντια μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης. Οι ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό στα δόντια μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Νεφροπάθεια
  • Διαβήτης
  • Ηπατίτιδα C
  • Αιμοχρωμάτωση
  • Αμυλοείδωση

Εάν και άλλα συμπτώματα συνοδεύουν τα αποχρωματισμένα δόντια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για διάγνωση.

Πώς να διορθώσετε ένα αποχρωματισμένο δόντι;

Εάν έχετε μόνο ένα δόντι που έχει λερωθεί, μπορείτε να επαναφέρετε το αρχικό του χρώμα με μερικούς τρόπους. Η πρώτη επιλογή είναι οι καπλαμάδες. Οι οδοντικές όψεις είναι λεπτά καλύμματα που τοποθετούνται πάνω από τα υπάρχοντα δόντια σας για να καλύψουν τυχόν λεκέδες ή τσιπς. Ωστόσο, αυτή είναι μια ακριβή επιλογή χωρίς να εγγυάται ότι θα λειτουργήσει για όλα τα είδη λεκέδων. Μια εναλλακτική επιλογή είναι οι ταινίες λεύκανσης ή τα προϊόντα λεύκανσης που έχουν σχεδιαστεί ρητά για λεύκανση ενός δοντιού. Αυτά τα προϊόντα λειτουργούν λεύκοντας απομακρύνοντας τυχόν επιφανειακούς λεκέδες στο δόντι σας ενώ αφήνουν ανεπηρέαστα άλλα υγιή δόντια. Τέλος, μπορείτε να δοκιμάσετε τη μικροαπόξεση. Αυτή είναι μια διαδικασία όπου ένας οδοντίατρος αφαιρεί στρώματα από την επιφάνεια ενός λεκιασμένου δοντιού χρησιμοποιώντας ένα όξινο τζελ, το οποίο είναι σχετικά φθηνό, αλλά μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές πριν τεθεί σε εφαρμογή. Κατανοώντας τις πιθανές αιτίες αποχρωματισμού στα δόντια, μπορείτε να αποφασίσετε καλύτερα ποιες υπηρεσίες λεύκανσης δοντιών είναι οι καλύτερες για τις ανάγκες σας.